Co do jedzenia zabrać ze sobą na długą, górską wędrówkę? Każdy, dodatkowy kilogram bagażu może sprawić, że podróż okaże się trudniejsza. Z pomocą przychodzi ciekawy wynalazek, jakim jest żywność liofilizowana. Na pewno już o niej słyszałeś – korzystają z niej m.in. astronauci.

Czym jest liofilizacja?

To metoda odwadniania żywności, polegająca na jej suszeniu po zamrożeniu z wykorzystaniem obniżonego ciśnienia. Liofilizacja pozwala usunąć z żywności aż do 96% wody, dzięki czemu ta jest mniej podatna na rozwój mikroorganizmów, co przedłuża jej zdatność do spożycia.

Pierwszy raz tę metodę zastosowano podczas II wojny światowej, liofilizując… krew dla amerykańskich żołnierzy. Pozwalało to transportować ją na dalekie odległości. w latach 60-tych odkryto, że liofilizacja sprawdza się w przypadku żywności dla astronautów – odwadniana żywność nie tylko pozostawała przez długi czas świeża, ale i znacznie traciła na wadze. Ma to duże znaczenie dla kosztów, jakie ponoszą organizatorzy kosmicznych wypraw – cięższy statek pochłania znacznie więcej paliwa.

Liofilizowane truskawki

Suszona żywność dostępna dla wszystkich

Przez długi czas liofilizowana żywność była zarezerwowana dla kosmonautów, głównie ze względu na jej wysoką cenę. Z biegiem czasu proces liofilizacji stawał się tańszy, co pozwoliło na produkcję praktycznych przekąsek dla himalaistów, żeglarzy i żołnierzy. Dziś liofilizowaną żywność może nabyć każdy z nas – wybierając się na przechadzkę w góry, czy na rowerową wyprawę.

Jak to działa?

Pozbawiona H2O żywność jest lekka i wygodna w transporcie, co jest jej przewodnią zaletą. Aby spożyć liofilizowany posiłek, musimy mieć dostęp do wrzącej wody, którą należy go zalać. Po tej czynności, warzywa, owoce, mięso czy inne przekąski w “magiczny” sposób wrócą do swojej pierwotnej formy.

 

Szukasz żywności liofilozowanej? Zajrzyj do naszego sklepu, by nabyć śniadania, obiady i desery na swoją wyprawę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *