Uwielbiasz placki po zbójnicku, jednak masz okazję jeść je tylko podczas wypadu do Zakopanego? To pyszne danie jest jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu, więc nawet wtedy, gdy nie możesz pozwolić sobie na wypad w góry przygotujesz je w domowym zaciszu. Podajemy najlepszy przepis!

Placki po zbójnicku – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • 40 dag wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 15 dag pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • Olej
  • trochę mąki
  • 2 łyżki koncentratu z pomidorów
  • Przyprawy: liść laurowy, rozmaryn, słodka papryka, pieprz w ziarnach

Przygotowanie

  1. Wieprzowinę myjemy, kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i mąką.
  2. Obsmażamy mięso na oleju, w międzyczasie dodając pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażymy około 5 minut.
  3. Mięso podlewamy wodą, dodajemy rozmaryn, pieprz w ziarnach, koncentrat. Wszystko dusimy pod przykryciem 15 minut.
  4. Kroimy paprykę i pieczarki, następnie je obsmażamy. Warzywa dodajemy do duszącego się mięsa, doprawiamy solą i papryką słodką.
  5. Obieramy ziemniaki, ścieramy na małych oczkach wraz z cebulą. Następnie, masę ziemniaczaną łączymy z mąką, jajkami, solą i pieprzem. Z tak przygotowaną masą smażymy na oleju zwykłe placki.
  6. Placki pokrywamy mięsno-warzywnym farszem. Farsz możemy podać również osobno, wraz z surówkami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *